pühapäev, 30. august 2020

Kutsikad uutes kodudes


 Järgmine yorkshire`i terjeri pesakond on plaanitud 2021. aastal.
Mõlemad kutsikad on uutes kodudes. Harry kolis Soome Maiu juurde ja Hugo Eestisse Kristiina peresse Harjumaale.Oleme alati uutele kutsikaomanikele abiks ja suhtleme ka peale seda, kui kutsikad oma uutesse kodudesse on kolinud, intensiivselt. Meile on see suur rõõm, et mõlema kutsika uus pere ootas neid juba väga.

Harry ja paremal Hugo



Tihti õpivad yorkshire terjeri kutsikad väga kiiresti ja neile valmistab rõõmu teiega igasugune koos olemine ja õppimine. Peale 16. näd. algab nn. lasteaiaaeg ja hiljem kutsikakooliaeg, mis kestab u. 9. kuuni, kuni koera suguküpse vanuseni.Selles vanuses tuleks leida aega koolitada noort koera kutsikakoolis, samuti jäävad sellesse aega ka juuniorkoerte grupid.

Nordics Hütte Harrisson"Harry" oma uue peremehe süles.


Olenevalt ümbrusest peab uus omanik esimestel nädalatel oma uue pereliikme usalduse võitma, sest siis on just see faas, mil kutsikad on kõige avatuvamad ja mõjutatavamad kõige uue positiivse, aga ka negatiivse, poolt. Kõike, mis on kujunenud 16. nädala põhjaks, on väga raske hiljem korrigeerida. Seega kasutage tingimata seda väärtuslikku aega kutsikat võttes!

Nordics Hütte Hugo Heartbreaker"Hugo"

Ikka edasi ja veelgi rohkem on vaja kutsikal õppida ja avastada põnevat maailma. See on pikk tee, mille käigus väikesest karvasest  kutsikast saab täiskasvanud, kuulekas, usaldusväärne ning hästi kasvatatud armas koerake. Mida rohkem tegeletakse kutsikaga ja hiljem noorkoeraga esimesel aastal – mängimise, jalutamise, tema kasvatamise ja arendamise näol, seda lihtsam ja probleemivabam on terve edasine elu koos koeraga. Soliidse põhja paneb hea kasvataja juba esimesel 10-12 nädalal, kuid kuidas kutsikas peale kolimist uues peres edasi areneb on siiski uue pere või peremehe kätes.




Kutsikas peab uues kodus palju erinevaid kogemusi saama oma uuest maailmast. See on ikkagi koertel omaette õppimis- ja arengufaasis. Koer, kes elab näiteks linnatingimustesvõi saab hoopis näiteks kuulekuskoolitust või teraapiakoera koolituston samuti erinev sellest koerast, kes elab näiteks idülliliselt maal.


Tavaliselt kolivad 10-12-nädalaselt meie kenneli kutsikad oma uutesse kodudesse oma tulevaste perede juurde. Selles vanuses on kutsikale selline ümberkolimine kõige lihtsam, kuna 8-12- nädalaselt on lihtsaim lahutada neid nii emast, nende õdedest, vendadest, kui ka kasvatajast, kellega kutsikas harjunud on.

Kui kutsikas on 11-nädalane ja kolib ümber, siis on ainult mõned nädalad jäänud sotsialiseerimisfaasi lõpuni ( kuni 16. nädalani). Edasine areng ja tulevane ümbrus on sellel ajal oluliseim kutsikale tema arengus. Seda aega tuleks tingimata kasutada peredes, kuna alles nüüd, kui kutsikal on kujunenud immuunsus, on võimalus näidata talle ka rohkemat maailmast. Sinna kuulub edasine sotsialiseerimine, mis puudutab liiklust, rahvastatud kohti, ronge, teisi loomi jm. Ka maailma parim kasvataja ei saa kõike mõjutada kutsika arengus, kuna oht väikestele vaksineerimata kutsikatele oleks emakodus lihtsalt veel liiga suur